Skogsbrand, lärfrågor

Lärfrågor:

1. Olika metoder att släcka på?
Torr släckningsmetod, ingen eller väldigt dålig tillgång på vatten: Moteld, avbränning, anlägga bra begränsningslinjer som tex brandgata eller vägar.

Våt släckningsmetod, mycket god tillgång på vatten så det aldrig tar slut utan man kan helt enkelt släcka elden med vatten. Tankbilar, extra motorsprutor, små motorsprutor eller och att det finns brandposter. Vattenbomba med helikopter är ett alternativ.

Direkt angrepp: Gå direkt på elden med antingen en släckbil eller helst flera. Man går helt enkelt ett varv runt elden och börjar vid ryggen och avslutar i fronten.
Indirekt angrepp: Släcker med en ordentlig begränsningslinje framför branden och låter det brinna fram till den.

En begränsningslinje kan vara: brandgata kan vara jobbig att göra och man kan behöva maskiner, kan använda sig av kalhugget, väg, stig, kraftledningsgata (kalhugget), vinden, eller skuggiga partier, sluttning nerför eller en bit lövskog (skogens ålder och sammansättning).

2. Vilka svårigheter kan uppkomma?
Lätt brinnande vegetation som tex ung tall och ung gran brinner väldigt fort så är det tex en plats där man odlar gran så brinner det lätt upp, väder spelar roll, en mycket varm och mycket torr dag och om det vart torrt länge gör att det brinner mycket bättre än om marken är lite blöt. Börjar det regna på en skogsbrand kan det släcka branden. Sluttningar avgör också en skogsbrands snabbhet, det brinner mycket snabbare uppåt sluttningar än neråt så om det brinner upp mot ett berg går det snabbare. Även tiden på dygnet kan spela en stor roll vid en skogsbrand. Mellan 11 och 18 på dagen brinner det som bäst och man kan anpassa släckningen till den tid som är bäst.
Andra svårigheter är om man först startar med en direkt släckning och sedan inser att det inte räckte till med resurser för att göra så och då tar det tid att omgruppera sig för att försöka göra en indirekt släckning och då kanske man är försent ute redan för det.
För lite resurser utgör också ett stort problem för har man inte det så kan man känna sig hjälplös och inte veta vad man ska göra för allt kan kännas meningslöst då man bör gå in med stora resurser direkt. Har man inte tillräckliga resurser så får man börja långt bort så man hinner ordentligt.
Svårt att se utbredning av en skogsbrand om man inte kan se den ovanfrån. Sen är det bra och veta hur området ser hur. Antingen med kartor eller Google maps annars att man vet det innan genom att man vart där förut.
Risker för brandmännen tex trötthet och brist på vatten och energi. Även brandrök kan vara farligt då man kanske inte har andningsskydd.
Vattenbomber på personal och att helikoptrar landar är bra att tänka på också.
Kraftledningar som går i skogen kan brinna ner och falla ner.
Instabila träd.

3. Vilka blir inblandade? Vem leder? Ansvariga?
Inblandade:
Räddningstjänst, de leder insatsen. De kan behöva kalla in extra personal eller räddningsvärn osv.
Polis, avspärrning.
Skogsbolagen, timmervägar och har skogsmaskiner.
Vägverket, åkerier osv för vattentransport.
Ambulans, vid skador.
Markägaren, kanske kommun är ansvarig för marken.
Brandflyg
Helikopterresurser, vattenbomber och så vidare.

4. Resurser i Sverige?
Skogsbrandflyget, flyger över Sverige för att se om det startat en skogsbrand. Görs av lokala flygklubbar. Drogs tillbaka ett tag men är mycket bra.
ARCC/Cefyl i Göteborg är landets normala samordningsfunktion för helikopterresurser. Det är alltså från ARCC/Cefyl som räddningsledningen bör rekvirera helikoptrar, antingen direkt eller via SOS-central.
MSB har sina brandförråd runt om i Sverige. Där finns det material för skogsbrand. Även skolorna har sitt material om det behövs.
SMHI

5. Olika sorters skogsbränder?
– Jord eller torvbrand, brinner på eller under ytan och är mycket långsam och är svår att släcka. Lite som en glödbrand.
– Låg löpbrand, följer markytan och brinner i låga buskar. Hatighet 1-10 meter per minut. Vanligast!
– Hög löpbrand, sprider vid markvegationen men kan gå upp i träd. Blir ofta en toppbrand och den rör sig fort och hoppande framåt. Är farlig för brandpersonal.
– Toppbrand, rör sig med hopp i trädkronorna. Upp till 30 meter per minut. Är vindburen. Är farlig för brandpersonal.
– Flygbränder, brand som flyger iväg och startar en mindre ny skogsbrand.

6. Konsekvenser på miljö?
Kostnad för skog är inte så mycket och sönderbränd skog är ett utmärkt tillfälle för nya växter och trädgenerationer att etablera sig på den avbrända platsen men dock är en skogsbrand en fara för människor och djur och man vill självklart släcka den innan den skadar någon eller något. Oftast är själv insatsen dyrare än den skog som brunnit upp.
Finns även växter som är brandberoende och dör ut om det inte brinner tillräckligt ofta.

Mvh Filip

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: